زندگي در کيش شايد روياي خيليها باشد؛ روياي زندگي پر از آرامش در يک شهر مدرن و پيشرفته ودر عينِ حال شاد و سرزنده. جزيرهاي که سالهاست بسياري از اولينها در آن اتفاق ميافتد؛ مانند پارک آبي کيش. سرزميني که همه از توانايي آن در بدل شدناش به قطب گردشگري سخن ميگويند و امکانِ ميزبانياش در کمک به قطر براي جام جهاني 2022 را مثال ميزنند. آيا کيش همينقدر جذاب است و آيا زندگي در کيش ميتواند آرامشي ويژه به ساکنانش بدهد؟ ايزيکيشمختصري درباره زندگي در کيش ميگويد.
کيش جزيرهاي با 92 کيلومتر مربع با 27 هزار نفر جمعيت است. احتمالا بارها شنيده يا خواندهايم که جزيره کيش، بيش از مردمان بومي، ساکناني دارد که در چند دهه اخير از شهرهاي مختلف ايران به آن مهاجرت کردهاند.
کار در کيش از دلايل اصلي اين مهاجرت بودهاست. بسياري کيش را جايي براي سرمايهگذاري ديدهاند، بسياري آن را سرزميني که ميتوانند در آن فرصتهاي شغلي بهتري را تجربه کنند و بسياري نيز کار در کيش را سهلالوصولتر و با درآمد بالاتر ميدانستهاند.
يکي از سرمايه گذاري ها براي گردشگران تور کيش ميباشد.
به همه اين دلايل کار در کيش مهمترين دليلي بوده که منجر شده ساکنان کيش از همه شهرهاي ايران گرد هم بيايند.
البته اين تنها دليل نيست و جستوجوي آرامش را بايد دليل ديگر زندگي در کيش دانست. جمعيت پايين، کيفيت بالاي زندگي و گريز از مسائل و مشکلات کلانشهرها منجر شده تا بسياري کيش را براي زندگي برگزينند.
اما آيا هرکسي ميتواند زندگي در کيش را تجربه کند؟ قيمتها در کيش چطور است؟ آيا زندگي در کيش از شرايط و قوانين خاصي پيروي ميکند؟
براي زندگي در کيش، مهمترين چيز اشتغال است.
بنابرآمارهاي منتشر شده، نرخ بيکاري در اين جزيره از 1 درصد کمتر است؛ اين يعني افرادِ در سن اشتغال تقريبا همگي اشتغال دارند.
از آنجايي که کيش را سرزمين فرصتها ميدانند، اگر فردي که قصد ست در کيش را دارد، از تخصصي مثلا در زمينههاي مهندسي، فني، ساختمانسازي و آيتي برخوردار باشد ميتواند در اين جزيره شاغل شود.
البته ناگفته نماند که علاوه بر مشاغل زيرساختي، مشاغل حوزه گردشگري در زمينه تور کيش نيز در اين جزيره بسيار پر رونق هستند. در ايامي که جزيره کيش مملوء از مسافر است، تمام رستورانها و کافيشاپهاي آن مشتري دارند. همچنين فروشگاههاي کيش در همه فصلها و حتي روزهاي بسيار گرم جزيره نيز رونق دارند.
درباره کار در کيش گفته ميشود که اين جزيره هنوز به اشباع در حوزه اشتغال نرسيده است و به همين دليل بسياري بر اين باور هستند که ميتوانند با چندسال کار در کيش، سرمايه قابل توجهي کسب کنند. برخي از ساکنان کيش، که تعدادشان کم هم نيست، کساني هستند که براي مدت زماني –مثلا 5 سال- به جزيره سفر ميکنند تا از فرصتهاي شغلي آن بهره ببرند؛ رزومهاشان را پربارتر کنند و به شهر مبداء بازگردند.
نياز بعدي در کيش، مسکن است. قاعدتا هر شهر ايران که برويم، قيمت اجاره يا خريد مسکن بنا بر محله متفاوت است. کيش نيز از اين ماجرا مبري نيست. به طور کلي قيمت هر متر مربع مسي در جزيره کيش بنا بر محل، بين 2 تا 6 ميليون تومان است. اين قيمت البته ممکن است در معادلات اخير تغيير کرده باشد و بسيار بالاتر نيز برود. براي مثال اگر بخواهيد در محلههاي گران و لوکس کيش ست کنيد گاهي قيمت هر متر مربع خانه به 25 ميليون تومان هم ميرسد.
براي مثال، قيمت خريد يا اجاره مسکن در منطقه نوبنياد کيش از قيمت خريد يا اجاره مسکن در شهرک صدف اين جزيره بسيار پايينتر است. برخي از مناطق کيش که به طور کلي جزو مناطق لوکس جزيره محسوب ميشوند. البته تعداد قابل توجهي از مهاجران به کيش در محلههاي در اصطلاح بالا يا لوکس آن زندگي ميکنند.
اگر بخواهيم با مقايسهاي قيمت اجاره يا خريد مسکن در کيش را شفافتر کنيم، بايد بگوييم قيمت مسکن در کيش تقريبا برابر با شهر تهران و شايد اندکي از آن کمتر باشد.
در اجاره يا خريد مسکن در کيش بايد به اين نکته نيز توجه کرد که هر ماه يا يک و نيمماه يکبار، رقمي در حدود 200 هزار تومان بابت حق آب و برق پرداخت کنيد.
از آب و برق که بگذريم به مسئله خورد و خوراک در جزيره ميرسيم که از مهمترين مسائلي است که براي ست در کيش بايد به آن توجه کنيم. به طور کلي، هزينه خوراک –در توليدات غذايي داخلي- در کيش بالاست؛ دليل اصلي اين امر به گفته ساکنين، جزيره بودن کيش است که شرايط نقل و انتقال مواد خوراکي ايراني به اين جزيره را کمي سخت کرده است.
خريد مواد خوراکيِ غير ايراني و خارجي در جزيره کيش از ديگر شهرهاي ايران پايينتر است. اين موضوعي است که گردشگران زيادي را ترغيب ميکند تا بخش زيادي از هزينههاي سفرشان به کيش را به خريد مواد خوراکي خارجي اختصاص دهند.
از اين نيز که بگذريم به رانندگي در جزيره کيش ميرسيم. بسياري از ساکنان جزيره کيش رانندگي با خودروهاي با کيفيت خارجي را از ويژگيهاي زندگي در کيش ميدانند. موضوعي که گردشگران زيادي را نيز وسوسه ميکند تا در هر سفرشان، به سراغ اجاره خودرو در کيش بروند.
رانندگي در کيش اما قوانين خاصي دارد. ساکنان اين جزيره، در همهجا، با دوربينهاي راهنمايي و رانندگي کنترل ميشوند. راندن با سرعت مناسب، توجه به ظاهر خودرو و احترام به عابر پياده برخي از اامات رانندگي در کيش است.
به يک نمونه از قوانين رانندگي کيش اشاره کنيم؛ از آنجايي که جريمههاي رانندگي در کيش در جايي غير از اين جزيره نميتواند پرداخت شود، ترخيص خودرو از جزيره تنها پس از تسويه برگ جريمههاست که انجام ميپذيرد.
موضوع مهم براي ست در کيش و يا شهروندي کيش اين است که کيشوند محسوب شويد و کارت کيشوندي دريافت کنيد.
کارت کيشوندي کارتي است که به ساکنان دائمي جزيره کيش که محلِ کار و زندگياشان در اين جزيره است داده ميشود. کسي که کارت کيشوندي دارد از مزايا و تخفيفات گمرکي بهره ميبرد که تنها يکي از آنها امکان انتقال خودروي پلاک کيش به ساحل شهرهاي ايران است.
همچنين مردم کيشوند جزيره، براي اينکه از افراد ديگر و مسافران قابل تمييز باشند کارت کيشوندي دارند. اين کارت پس از 6 ماه اقامت صادر ميشود و رنگِ آن براي موقعيتهاي متنوع ست متفاوت است؛
کارت سبز خاص بوميان جزيره کيش و همه کساني است که در آن متولد شده باشند.
کارت آبي مخصوص خانوادههاي مقيم جزيره، کارت زرد براي افراد مجرد جزيره است.
کارت کِرم رنگ براي متاهلاني که تنها در جزيره زندگي ميکنند است.
کارت سفيد مخصوص سرمايهگذاران، تاجران و بازرگانان جزيره است.
کارت صورتي نيز براي تاجران، بازرگانان و سرمايهگذاران خارجي تعريف شده است.
جديدا پس از دريافت کارت کيشوندي، مردمي که زندگي در کيش را انتخاب کردهاند به دورههاي آموزشياي دعوت ميشوند. در اين دورههايِ در اصطلاح کيششناسي، فرصتهاي سرمايهگذاري در کيش، مهارتهاي زندگي، قوانين و مقررات مناطق آزاد، فرهنگ زندگي شهري، آشنايي با قوانين و مقررات راهنمايي و رانندگي و آسيبشناسي اجتماعي و قرائت گروهي ميثاقنامه کيشوندي مفاهيمي هستند که دربارهاشان سخن گفته ميشود.
به گفته مسئولان منطقه آزاد کيش از سال 1375 تا کنون بيش از 53 هزار کارت کيشوندي صادر شدهاست. افزايش تعداد کارت کيشوندي در سالهاي اخير نشاندهنده استقبال مردم شهرهاي ديگر براي ست در اين جزيره زيبا و آرام است.
منبع : تفرينو
درباره این سایت